Posted on
Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

Het museum ligt in ieder geval prachtig op het Oostereiland midden in de haven van Hoorn. Samen met de bioscoop in een geweldig gebouw. De ligging algemeen en de binnenplaats in het bijzonder zijn sensationeel mooi.

Tijdelijke expositie over het voormalige Oost-Duitsland.

De expositie over de DDR laat het land zien voor de val van de muur. Opvallend is dat de tegenstelling kleiner lijkt dan toen het land nog echt bestond. De militaire dreiging is nu onvoorstelbaar. De gebruiksartikelen blijken niet veel af te wijken van de gedateerde spullen in de rest van het museum.

Een Trabant op een poster.

Het valt ronduit tegen als het symbool van de DDR, de Trabant, in het museum alleen op een poster is te zien.

Gelukkig bleek er wel een overlever te zijn opgesteld op het terras buiten.

Wat rest is de vaste collectie van het museum. In een aantal stijlkamers worden we door de vorige eeuw gevoerd.

Bij de jaren zeventig begin ik het design te herkennen.

Zorgvuldig zijn stijlperiodes bij elkaar gezocht, en aan een gevoel van nostalgie valt niet te ontkomen. Toch overheerst het gevoel dat ik door een enorme kringloopwinkel struin. Dat gevoel wordt nog versterkt in de museumwinkel, waar ik een langspeelplaat van Johnny Cash of The Blue Diamonds kan kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *