Posted on
Ingang Westfries Museum

De entree van het museum past bij het gebouw en is statig te noemen, jammer van de rommelige borden.

Gelukkig staat er ook een Dodo, dat maakt veel goed.

De geschiedenis van Hoorn is indrukwekkend, dat komt in het museum tot uitdrukking. Fraaie stijlkamers, pronkobjecten en vooral veel schilderijen.

Stijlkamers tonen de rijkdom van de inwoners van de stad.

Maar eerlijk is eerlijk, het museum is zonder de prachtige collectie ook al de moeite van het bekijken waard. Het pand werd in 1632 als Statencollege gebouwd. Sindsdien heeft het de bevolking van Hoorn in verschillende functies gediend. Sinds 1881 is het Westfries Museum gehuisvest in het pand.

De cellen op de bovenste verdieping van het gebouw.

Het gebouw is ook als ‘gerechtsgebouw’ gebruikt. De cellen op de koude bovenste verdieping zijn overblijfselen daarvan. Opvallend detail is het hoogteverschil in de vloer van de bovenste verdieping, van naar schatting toch gauw twintig centimeter. In de verdiepingsvloeren daarbeneden zijn, volgens overlevering, brede planken gebruikt afkomstig uit VOC schepen. Prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *