Posted on
Beeldenfort in de remisebunker aan het Liniepad in Den Helder.

In de gerestaureerde bunker aan het Liniepad heeft beeldhouwer Maria Glandorf een permanente tentoonstelling van haar beelden ingericht. Ze geeft in het kader van de tentoonstelling IJzingwekkend6 in Kunsthal 45 op zondag een rondleiding met uitleg door het Beeldenfort. Donderdag 30 januari 2020 is daarover een interview met haar van mijn hand in het Noord-Hollands Dagblad verschenen.

De beelden van Glandorf in de ruige ruimten van de bunker.

Glandorf legt zich toe op het uitbeelden van mensen. Daarbij probeert ze een moment te vangen dat haar raakt, ontroert of intrigeert. De beelden zijn mooi, maar schoonheid of esthetiek is niet per se de drijfveer om een beeld te maken.

Figuren zijn levensgroot uitgevoerd.

De beeldhouwer werkt veelal in brons. ,,Dan kan het tenminste tegen een stootje”, zegt ze daar zelf over. ,,Ik ben een knedende, kleiende vormenbouwer, niet een een hakker die een beeld uit steen houwt.”

Beelden gaan een dialoog aan met de ruimte.

De beelden vullen de ruimte, maar de ruimte heeft ook invloed op de beelden. Er bestaat interactie, daardoor komen de beelden tot hun recht en misschien zelfs tot leven. Het licht, dat in het Beeldenfort maar uit een richting komt, geeft de beelden glans. ,,Licht is voor mij en mijn beelden van levensbelang”, aldus de beeldhouwer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *