Posted on
Museum Kranenburgh in Bergen.

Het was druk in het museum op 4 januari. Gezellig druk, met nog net een parkeerplaats op het terrein. ,,In de weekenden is het eigenlijk altijd wel zo lekker bedrijvig”, aldus de dame achter de balie bij de Kunstuitleen. ,,Het zijn dus niet alleen mensen met een goed voornemen op cultureel gebied.”

Het museum heeft een eigen collectie en biedt onderdak aan de Kunstuitleen. Daarnaast herbergt het de Gemeentelijke Kunstcollectie, een beeldentuin, expositieruimte voor het KCB (Kunstenaarscentrum Bergen) en een drietal tijdelijke exposities.

Werk uit de expositie van het KCB.

Het KCB heeft de ruimte op de bovenverdieping van het oorspronkelijke pand Kranenburgh . Het centrum telt meer dan 200 professionele kunstenaars die in Bergen wonen of er een bijzondere band mee hebben. Op twaalf januari opent de Salon van Nieuwe Leden. Elf kunstenaars die het afgelopen jaar lid werden tonen hun kunnen. Tevens vindt op die dag de uitreiking plaats van de door Philip Wiesman vervaardigde donateursprent.

Dromen van vliegen, Horden en Schimmel.

De collectie omvat ongeveer 3500 werken, die vooral afkomstig zijn uit de periode van de Bergense School. Daarnaast beheert het museum de gemeentelijke kunstcollectie van ongeveer 2500 werken.

Ludwig Volbeda.

Studio C x Ludwig Volbeda, fabelwezens in een fantastische wereld. Volbeda heeft een Watals in zijn hoofd, een tevreden spinnend dier en een monster tegelijk. Het beest is verantwoordelijk voor de gedachten die leiden tot de verfijnde tekeningen die Volbeda met fineliner en soms waterverf op papier zet.

Op donderdag 20 februari 2020 geeft Ludwig Volbeda in het atelier van Studio C speciale illustratieworkshops voor kinderen van 5-12 jaar. De tentoonstelling is nog tot en met 22 maart te bezoeken.

Aat Veldhoen, levensgroot en kwetsbaar.

De expositie rondom Aat Veldhoen heet Levenskunst. Tekeningen, etsen,foto’s en schetsboeken verbeelden het leven van de in 2018 overleden kunstenaar. Veldhoen wordt breed uitgemeten, zoals hij dat zelf bij leven ook deed, persoonlijk en uiterst breekbaar. Prachtige expositie, te zien tot 13 april.

Iris Kensmill exposeert in Kranenburgh met Blues before sunrise. Met Remy Jungerman vertegenwoordigt ze Nederland dit jaar op de Biƫnnale van Venetiƫ. De kunstenaar laat ons kennismaken met auteurs, filosofen, activisten en muzikanten die verbonden zijn aan de zwarte emancipatiebeweging.

Boeiende collectie, prachtige exposities, leuke museumwinkel en een goede kop koffie. Ik verheug me om er terug te komen om de beeldentuin te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *