Posted on
Schitterend museum vlak naast theater De Vest op het Canadaplein.

De expositie over de Toorop dynastie trekt velen naar het Stedelijk Museum van Alkmaar. Het is vrijdagmiddag en net iets drukker dan gezellig. Sterker nog, op de expositie over de drie generaties Toorop is het bijna mogelijk om over de hoofden te lopen. Een dienstdoende suppoost repte zelfs over bijna 50.000 kunstliefhebbers die de expositie reeds bezochten.

Uiterst herkenbaar werk van dochter Charley.

Vader Jan Toorop, zijn dochter Charley en haar zoon Jan Fernhout zijn in het Stedelijk Museum Alkmaar samengebracht. Een unieke gelegenheid om drie schilders uit een geslacht naast elkaar te kunnen bekijken. De expositie is nog tot 26 januari 2020 te bezoeken.

Jan Toorop.

Ook de permanente expositie over de Bergense School wordt goed bezocht. De exposities die de geschiedenis van Alkmaar tot onderwerp hebben zijn minder druk. Aan de tentoongestelde onderwerpen kan het niet liggen, want er is zelfs een vroege jurk van Karin Bloemen geƫxposeerd.

De relatieve rust op de Alkmaar expositie.

De geschiedenis van Alkmaar, en het conflict met de Spanjaarden in het bijzonder, wordt prachtig in beeld gebracht. Een groepje kinderen, zes, zeven of acht jaar oud, wordt door een verklede vrijwilliger door het museum geleid. ,,De bezoeker van de toekomst”, lachte de suppoost. Bijzonder dat er in het museum geen moderne kunst, uit de tijd van de jeugdige bezoekers, te zien is.

Saenredam.

Er is natuurlijk ruim voldoende om van te genieten. Zo hangt er onder andere een prachtig schilderij van Saenredam. Al met al een geslaagd bezoek. En bezoek aan de komende tentoonstelling van de Collectie Paul Rijkens en in het bijzonder Allart van Everdingen is vast in de agenda opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *