Posted on
Entree van het Marinemuseum.

Een van de pareltjes van Den Helder is ongetwijfeld het Marinemuseum. Verschillende gebouwen op de oude Rijkswerf zijn te bezoeken. Daarnaast liggen er schepen en is zelfs een duikboot op het droge toegankelijk gemaakt.

De meest vreedzame afdeling van het museum.

In het entreegebouw begint de tentoonstelling nog vrij vredelievend met schilderijen en gebruiksvoorwerpen van onze zeehelden.

Maar al gauw wordt de ware aard van het instituut duidelijk.

Het museum herbergt prachtige scheepsmodellen en een indrukwekkende collectie afschrikwekkende wapens. Van simpele revolvers tot machtige sabels, bommen en granaten.

Wapens,in alle soorten en maten.

Logisch natuurlijk, al die wapens. De marine is natuurlijk onderdeel van de krijgsmacht. Het was er overigens rustig. ,,Logisch”, aldus de dienstdoende gastheer. ,,Het is een doordeweekse dag in februari. In de zomer zijn er dagen dat het museum door 1300 man per dag wordt bezocht.” Gelukkig kwam ik vandaag maar een man of tien tegen.

Onderzeeboot ‘Tonijn’ is toegankelijk.

Blikvanger is natuurlijk onderzeeboot ‘Tonijn’. Ervaar hoe krap het dagelijks leven onder zee werkelijk is. Probeer maar eens een museumbezoeker te passeren in het nauwe binnenste van de duikboot. Vanaf de bovenkant van de boot, de ingang, is er een weids uitzicht over de stad om van te genieten.

Ramtorenschip Schorpioen.

Ook het ramtorenschip Schorpioen en de mijnenveger Abraham Crijnsen kunnen worden bezocht. Enthousiaste vrijwilligers treden op als gids. Zeer de moeite waard, zelfs voor de pacifistische bezoeker. Helaas was de horeca op de dag van mijn bezoek gesloten. De geschutmakerij en de scheepsbrug van fregat de Ruyter heb ik aan me voorbij laten gaan. Simpelweg teveel wapengekletter voor een dag. Voor de liefhebber is een hele dag niet voldoende om alle onderdelen van het museum te bekijken.

Tip voor de hongerige museumbezoeker. Op Willemsoord, schuin tegenover de ingang, is patatzaak ‘Werviaan’ gevestigd. Een voor deze website ongebruikelijke culinaire aanbeveling. Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *