Posted on

Mooi museum, vlakbij (op) parkeergarage Zaailand. In het Fries heet een toilet kennelijk een ‘huske’. Er zijn er genoeg in het museum, maar je moet het wel even weten.

Een greep uit de garderobe van Mata Hari.

De geschiedenis van Friesland staat centraal in het museum. In de permanente collectie is onder andere een bh van Mata Hari opgenomen. Daarnaast is een tentoonstelling die de Friezen in verzet tegen de Duitse bezetter laat zien en een expositie over de strijd met de Vikingen.

Wapentuig van de Vikingen.

Vooral jeugdige bezoekers worden aangemoedigd zich als Vikingen te wapenen. Er is onder meer een replica van een Vikingschip opgesteld. In de zaal lijkt het vaartuig best groot, maar op een oceaan blijkt het toch niet meer dan een nietig scheepje.

Vikingschip.

De karakteristieke boeg van het schip oogt indrukwekkend. De schilden langs de zijkanten van het schip lijken van triplex en doorbreken de illusie van echtheid. Hier valt museale winst te behalen.

De zilverschat van Wieringen.

Tot mijn verbazing blijken beide Wieringer Vikingschatten in het Fries Museum te worden tentoongesteld. Het Viking Informatie Centrum op Wieringen heeft de beschikking over een replica van de zilverschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *